22 August 2012

Cand esti mare

play this first:




Iti zambesti in oglinda, tie. Cand esti mare inveti ca nu intotdeauna o sa fie cineva langa tine cand esti bolnav. Ca vor fi astfel de momente. Dar cand esti mare inveti sa te bucuri de toate, de iubire si de singuratate deopotriva. Cand esti mare nu mai pleci urechea la orice si nu te mai opresti sa asculti cuvintele care nu ti-ar aduce nimic bun. Cand esti mare cauti binele si-nveti sa-l cresti. Intelegi ca exista si rele pe lume si ca esti dator sa fii pregatit pentru tot. Fiindca viata e un dar de care trebuie sa ai grija. Pentru ca ti-a fost data, iar mai departe trebuie sa te descurci singur.

Cand esti mare, nu-ti mai plangi de mila. Incepe sa-ti fie rusine, te scuturi de problemele care nu ti se mai par acum probleme si mergi mai departe. Cand esti mare te desprinzi mai usor de oameni, ierti, uiti, intelegi, asculti, zambesti.

Cand esti mare te impaci mai usor cu ranchiuna unora si resentimentele altora. Te detasezi si zambesti. Cand esti mare nu te mai simti inconfortabil fiindca iti afisezi fericirea langa cei care, dintr-un motiv sau altul, n-o vor accepta.

Cand esti mare diseci intre prietenii si le spui sincer ca ii iubesti si ca ti-e dor de ei. Cand esti mare iti sunt clare toate sentimentele si stii unde le investesti, ti le asumi si nu le regreti. Pentru ca asta face diferenta intre fericire si nefericire, tristete si intelegere, intre a merge mai departe si resentimente: asumarea deciziilor. Cand esti mare iti asumi deciziile, responsabilitatile si consecintele actiunilor tale. Cand esti mare intelegi ca o singura joaca nu iti mai este permisa: cea cu sentimentele oamenilor.

Cand esti mare intelegi ca timpul cerne tot: carti, prietenii, muzica. Iti construiesti o biblioteca si-ti faci liste. Iti platesti singur facturile si-ti pierzi rabdarea numai atunci cand mai e cazul.

Cand esti mare obosesti uneori fiindca ai crescut. Si-atunci te faci din nou mic fiindca atunci cand esti mare ai si puterea asta. Doar cand esti mic si vrei sa cresti brusc nu se poate.

Cand esti mare, ai mai multa rabdare si vezi lectii in tot, in toti si-n toate. Cand esti mare stii insa sa fii si mic. Sa te alinti, sa te rasfeti, sa te mangai singur si sa-ti pui palma sub obraz adormind ca atunci cand erai mic. Cand esti mic adormi uneori cu lacrimile pe obraz. Dar dimineata te trezesti zambind odata cu soarele. Cand esti mare adormi uneori cu lacrimile pe obraz. Si doar copilul care inca esti, cel care va sta cu tine toata viata, te poate ajuta sa te trezesti din nou zambind odata cu soarele.

Zambeste azi, odata cu soarele. Esti mare si esti mic.

No comments:

Post a Comment

With the past, I have nothing to do; nor with the future. I live now. Ralph Waldo Emerson

Don’t pray when it rains if you don’t pray when the sun shines.




îmi ţin fericirea în buzunare, în zeci de buzunare cusute pe dos.

My photo
scriu pentru mine, ca să cresc mare