30 August 2012

am învăţat, după 25 de ani...

că e bine să fii recunoscător pentru tot ce ai acum, aici.

că dacă uneori nu mai ştii pentru ce să fii recunoscător, trebuie să te bucuri de fiecare secundă în care respiri.

că poţi duce lupte grele cu tine, dar că important e să le duci.


că pe unii oameni îi poţi ajuta să înţeleagă că se pot vedea aşa cum sunt într-o apă care stă, nu într-un râu care aleargă la nesfârşit.

că dacă nu poţi sta singur cu tine o zi, nu vei putea sta cu nimeni niciodată niciunde.

că toate lecţiile de care ai nevoie se învaţă la timpul potrivit.

că răbdarea este o virtute pe care trebuie şi poţi să o cultivi.

că iubirea se construieşte, se învaţă şi doare numai atunci când unul din doi alege altceva.

că trebuie să îţi trăieşti viaţa cu regulile pe care ţi le doreşti, dar ţi-e frică să le încalci. încalcă-le.

că trebuie să trăieşti din plin, dar într-un echilibru care să nu îi rănească pe cei din jur.

că trebuie să ai inima deschisă. că trebuie să ai curaj. că singura competiţie pe care o duci trebuie să fie cu tine însuţi.

că trebuie să vrei să fii (şi să fii) mereu mai bun decât ai fost cu o zi în urmă.

că nu trebuie să-i judeci pe oamenii noi din viaţa ta prin experienţele tale trecute sau prin experienţele lor.

că nu există doi oameni la fel, dar că tu poţi găsi o sută de oameni identici dacă îi priveşti prin aceeaşi fereastră pe care nu ai curăţat-o.

că repetiţia nu înseamnă că nu înaintezi, doar că lupta pe care o duci nu e scurtă, ci durează exact cât trebuie ca să ajungi la destinaţie.

că dacă ai greşit o dată, înseamnă că ai învăţat ceva preţios care te va ajuta să mergi mai departe şi să încerci din nou.

că în oameni trebuie să ai încredere.

că dacă cineva ţi-a înşelat încrederea într-o relaţie, într-un alt om trebuie să ai din nou toată încrederea. pentru că atunci când ai încredere, devii mai înţelept. cel care îţi înşală încrederea duce o luptă cu el, nu cu tine.

că pe unii oameni trebuie să-i laşi să meargă mai departe.   tot ce se intampla se intampla fiindca noi avem de invatat lectii si trebuie sa crestem ca oameni.

că atunci când ai încredere în cine eşti şi în principiile tale, cei din jur se vor îndoi de ale lor daca acestea nu sunt suficient de puternice.

că nu trebuie să încerci sau să vrei să-i schimbi pe cei de lângă tine. fii un om bun şi sincer, fii tu, şi-i vei influenţa prin puterea exemplului.

că uneori o să ai momente în care nu-ţi vei mai aminti de niciuna dintre concluziile de mai sus. aminteşte-ţi însă că nu trebuie să laşi un moment mai puţin fericit să te convingă că nu duci o viaţă fericită.

că fericirea e în noi, dar că se defineşte cu adevărat atunci când o împarţi cu ceilalţi. fericirea se simte atunci cand intelegi ca trebuie sa fii recunoscator pentru ca existi.

că de lângă oamenii care creează mereu conflicte trebuie să pleci pentru că lupta pe care o duc e cu ei înşişi, nu cu tine. că resentimentele nu-i rănesc pe ceilalţi, ci pe tine.

că trecutul îţi poate face rău doar dacă îl laşi tu.

că nimeni nu e greşelile sale din trecut. ca a analiza lucruri din trecut la nesfarsit inseamna sa alegi sa traiesti ceva inexistent.

că noi ne suntem adesea cele mai mari piedici. ce ne tine sa nu ne indeplinim dorintele daca nu teama pe care o lasam sa ne stapaneasca?

că putem schimba orice nu ne convine. că ne putem schimba. pe termen lung, suntem responsabili de fericirea sau de nefericirea noastra. intotdeauna avem de ales si suntem liberi, doar ca uitam si ne plangem de ceea ce noi singuri alegem sa nu facem.

că iubirea necondiţionată este cel mai frumos dar. când nu mai ceri, ci doar oferi.


că prezentul este tot ce avem şi e de datoria noastră să fim recunoscători şi să-l trăim aşa cum ne dorim, din inimă.  că merită din plin să-ţi foloseşti câteva minute din zi pentru a-ţi reaminti ce ai învăţat după 25 de ani chiar dacă un copil, la 4 ani, ştie deja toate aceste lucruri, dar le uită pe măsură ce creşte.

ca despre lucrurile negative nu e bine sa vorbesti decat daca vrei sa oferi rezolvarea sau sa aduci alinare.

ca norocul nu e o notiune de care unii au parte, iar altii, nu. norocul nu exista, dar exista munca, efort, vointa.

ca intalnesti oameni care-ti schimba viata in bine in doar ore sau zile. ca pe ei ii intalnesti ca sa ii poti compara cu trecutul si sa stii ca vrei ii viata ta numai astfel de oameni.

ca inveti sa fii bun cu adevarat si ca nu e usor sa renunti zi de zi la obiceiul de a te infuria cand lumina semaforului pare sa nu se mai schimbe.

ca intelegi ca nu avem spre ce sa ne grabim fiindca tot ce ne trebuie pentru a fi cu adevarat fericiti este deja aici. ca e ingrozitor de greu sa renunti la oameni cand nu te astepti ca ei sa aleaga o alta directie. ca e la fel de greu sa vezi ca altii iti vor fi mereu aproape si ca se vor apropia din ce in ce mai mult.



ca nu vei sti niciodata care e decizia corecta, dar ca intotdeauna alegerea potrivita va fi sa ai curaj si sa elimini indoiala.


ca dezamagirile vor continua toata viata. ca bucuriile vor continua toata viata. ca viata inseamna fericire si bucurie, deopotriva.

ca daca misti un singur obiect, daca rostesti un cuvant diferit de altul, intregul univers se schimba. si ca o sa te sperie sa descoperi ca tu, ca om, ai aceasta forta. de a-ti schimba singur viata intr-atat. ca totul depinde numai si numai de tine.

ca oamenii fericiti chiar exista. ca viata nu trebuie traita cu incrancenare, ci cu recunostinta. ca daca ai impresia ca te lupti cu lumea intreaga, te lupti de fapt numai cu tine insuti.

ca orice ai face si oricat de bine ai face un lucru, intotdeauna vor fi oameni care te vor critica si ca oricat de multa iubire ai oferi, intotdeauna vor fi oameni care nu vor aprecia. inveti ca a-i lasa in urma sau a-i lasa sa plece sunt cele mai sanatoase decizii.

ca daca esti sincer cu tine, multe, multe lucruri vor fi in ordine.

ca e soare si dincolo de nori.

ca modestia e esentiala daca vrei ca ceea ce ai infaptuit sa nu se strice inainte de vreme.




5 comments:

  1. Buddha zicea ca ne nastem in fiecare dimineata si ceea ce facem azi conteaza cel mai mult... doar asta mai lipseste, cred, ca tot ce ai scris tu sa fie absolut superb si perfect! :)

    ReplyDelete
  2. Multumesc. :)

    @ Ally: De acord, e bine sa traim fiecare zi din plin. Si sa nu simtim ca am irosit o zi.

    ReplyDelete
  3. Minunat! Când ești lumină, reverși lumină!

    ReplyDelete
  4. multumesc! asa simt si asa vreau sa simta si altii. si cand esti lumina te feresti mai usor de intuneric!

    ReplyDelete

With the past, I have nothing to do; nor with the future. I live now. Ralph Waldo Emerson

Don’t pray when it rains if you don’t pray when the sun shines.




îmi ţin fericirea în buzunare, în zeci de buzunare cusute pe dos.

My photo
scriu pentru mine, ca să cresc mare