22 March 2011

Despre "Cărţile care ne-au făcut oameni". Mic furt într-o după-amiază de marţi.

Am ajuns târzior la bibliotecă. Am completat fişa cu cartea la care mă gândisem dinainte să ajung acolo, ca bonus, ca recompensă: Cărţile care ne-au făcut oameni. "Ăsta e furt cu premeditare", mi-am zis în timp ce-i notam cota. Aveam de gând s-o răsfoiesc puţin şi să scriu doar titlurile pe care oameni ca Ana Blandiana, Cărtărescu, Liiceanu le dezvăluiau publicului larg (şi netrebnic, aşa ca mine) ca fiind cărţile care au contribuit la definiţia a ceea ce sunt ei astăzi. În general, puţine astfel de regrupări de autori şi povestioare sunt în prezent suficient de bine scrise pentru a merita să fie citite/cumpărate. Mă aşez: locul 32. Locul meu preferat e ocupat. Sala e plină într-o după-amiază de marţi, dar e pustie sâmbăta dimineaţa. De înţeles. Librarul îmi aduce cărţile, nu înainte de a-i da însă cartea menţionată mai sus unui ins din faţa mea. "E o greşeală", îmi zic, dar nu, era doar complicitate la furt. Doi oameni, într-o după-amiază de marţi, doreau acelaşi lucru. Librarul mă anunţă aşadar că altcineva a cerut cartea înaintea mea şi că, prin bunăvoinţa "colegului", o pot răsfoi şi eu. Din lipsa spaţiului, nu sunt mai multe exemplare în depozit. Mă gândesc, nu ştiu de ce, la lucrările de renovare ale Teatrului Naţional. Poate ar trebui să mute biblioteca acolo. În loc de CNDB.
Să ne întoarcem însă la cărţile noastre. "Colegul" aude şi-mi întinde binevoitor cartea. O iau şi-o răsfoiesc. Notez ceva din ce înseamnă lectura pentru Cărtărescu, zâmbesc citind rândurile scrise de Ana Blandiana (şi-mi promit, din nou, să citesc tot ce-a scris) şi mă trezesc, pagină după pagină, din ce în ce mai dezamăgită. Hoaţa de mine, venită la furat cu sacul, nu are cu ce să şi-l umple. Oftez. Era de aşteptat, până la urmă. Doar nu aveau oamenii ăştia mari să-şi dezvăluie cărţile lor de inimă. Să nu-mi spună mie că Eminescu (i-am regăsit numele pe mai multe pagini) i-a "făcut oameni". Nu mă supăr, returnez cartea zâmbind. Doar ei sunt cei care, înainte de a fi pus mâna pe prima carte, erau deja oameni.

7 comments:

  1. :) frumos... multumesc pentru o seara de lectura sau starnirea poftei!

    ReplyDelete
  2. mă bucur, sper ca mâine dimineaţă, dacă nu o să-mi fugă inspiraţia pe fereastră, să-ţi stârnesc pofta de lectură şi mai mult. Offtopic: ţi-am răspuns la commentul anterior.

    ReplyDelete
  3. Multumesc! De-abia astept.. citesc, dar am impresia ca ma pierd in carti care nu merita atentia.
    Cat despre acel neswllter, iarta-mi indrazneala, nu mi-am dat seama ca este de la jobul tau. :) Am avut un incident neplacut care mi-a spulberat atentia si puterea de concentrare!

    ReplyDelete
  4. Nu-i nimic. :) Hope everything's fine. Cat despre cartile care nu merita atentie, e cumva subiectiva povestea. Umberto Eco a citit "Razboi si pace" la 40 de ani. In ce masura merita aceasta carte atentia cititorului sau nu? Nu spun ca noi, ca cititori umili, ne substituim unui astfel de cititor inteligent, daca nu chiar cititor ideal. Cred ca poti avea ca puncte de referinta diferite lucruri: unul dintre ele, asa cum am facut eu astazi, poate fi reprezentat de recomandarile unor scriitori pe care ii admiri. Alt lista poate porni de la ceea ce cauti tu/astepti sa gasesti intr-o carte.

    ReplyDelete
  5. "Poate că mă visează cineva -
    De aceea gesturile
    Îmi sunt atât de moi
    Şi de neterminate,
    Cu scopul uitat
    La jumătatea mişcării,
    Grotesc,
    De aceea contururile mi se şterg
    Secundă cu secundă
    Şi faptele mi se topesc...
    Şi poate cel ce mă visează
    E smuls din când în când
    Din somn,
    Trezit,
    Purtat cu sila-n viaţa lui
    Adevărată,
    De aceea mă-ntunec
    Suspendată uneori
    Ca de-un fir care se topeşte de nea,
    Fără să ştiu
    Dacă va mai adormi vreodată
    Ca să mi se mai întâmple
    Ceva..."
    Ana Blandiana - Poate ma viseaza cineva :) {cadou pentru ca esti speciala}

    ReplyDelete
  6. da da, esti speciala si sa stii ca eu citesc tot ce postezi in fiecare zi dar nu prea comentez. am vrut doar sa stii asta. te pup. :)

    ReplyDelete
  7. şi vin eu acum şi vă contrazic şi vă spun că nu sunt specială sau, speciali suntem cu toţii.
    @DoarEu: mulţumesc tare mult, să ştii că următoarea carte cumpărată va fi a ei.
    @Ionuţ: dragă Ionuţ, mă bucur tare mult de semnul ăsta de la tine, mulţumesc. :)

    ReplyDelete

With the past, I have nothing to do; nor with the future. I live now. Ralph Waldo Emerson

Don’t pray when it rains if you don’t pray when the sun shines.




îmi ţin fericirea în buzunare, în zeci de buzunare cusute pe dos.

My photo
scriu pentru mine, ca să cresc mare